Noves mirades

Ascensió 2021

Estimats germans i germanes,

Un dels avantatges, si es pot dir així, de la situació sanitària que encara travessem, és que, més que mai, hem après a mirar-nos els ulls. Per sobre de les mascaretes, costa defugir la mirada i mirant els ulls copsem molt més el grau de sinceritat del nostre interlocutor.  El Papa Francesc, en el missatge de la Jornada Mundial per a les comunicacions socials que avui celebrem, recorda que “no es comunica solament amb les paraules, si no amb els ulls, amb el to de veu i amb els gestos. La forta atracció que Jesús exercia amb els qui trobava, depenien de la veritat de la seva predicació, però l’eficàcia del que deia era inseparable de la seva mirada.” Les mirades de Jesús a l’evangeli són diverses, profundes i eloqüents.

La festa de l’Ascensió que avui celebrem, ens convida a mirar el cel. Hem d’aprendre de tant en tant a deixar de mirar la pantalla del mòbil, de l’ordinador de la tele o de la tauleta, per mirar la volta blava, ennuvolada o estelada del cel. Però tampoc no ens podem quedar mirant el cel. Mirem al cel per  demanar al Senyor  que il·lumini la mirada interior del nostre cor, però per tornar després a mirar els altres, la natura, el món que ens envolta amb uns altres ulls, més nets i més clars.  “A les nostres mans hi ha llibres, en els nostres ulls hi ha fets,” afirmava Sant Agustí.

Dijous, festivitat de la Mare de Déu de Fàtima moriren dos jesuïtes: el P. Hèctor Vall i el P. Carles Riera. Ambdós amb mirada ampla havien fet seu el mandat d’universalitat de Jesús a l’Evangeli: “Aneu per tot el món i prediqueu a tothom la Bona Nova de l’Evangeli”. El P. Vall era un gran expert en ecumenisme, l’havia estudiat a París i a Alemanya. Havia contribuït al diàleg i a la unitat de les diferents confessions cristianes. El P. Riera estigué onze anys actiu aquí a Badalona, com a promotor, fundador i patró de la Fundació Salut Alta, de la capella de Sant Joan, que tant de bé han fet aquest barri tan populós, tan plural i divers, amb tantes mancances i recursos. Tots dos seguint la màxima ignasiana han procurat fer-ho tot a major glòria de Déu.  Preguem per ambdós en aquesta eucaristia.

Aquesta tarda, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ordenarà de prevere en Samuel Gutiérrez, un periodista cristià alegre i entusiasta, molts anys actiu a Catalunya Cristiana com a redactor. Precisament avui, jornada de les comunicacions socials en Samuel rep l’impuls de l’Esperit Sant per continuar portant el missatge joiós a tota criatura. Preguem pel seu ministeri: el Senyor li ha donat una mirada ampla i l’ha fet conscient de la importància d’aquests instruments al servei de l’evangelització i de la comunió. Que ens en faci també a tots. Diu el lingüista Sebastià Serrano que la paraula humana té potser cent mil anys, però una mirada té milions d’anys i està carregada de força i de connotacions. Estimats germans i germanes, no deixem de mirar-nos als ulls per descobrir el Senyor present en cada criatura.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán