Presentació de la Germana Maria Teresa Llach

Presentació de la Germana Maria Teresa Llach, autora del llibre Joaquima de Vedruna. Quatre vides en una, (Barcelona, Claret, 2021) a la Sala Major del Castell de Calonge 14 de maig de 2022

Jordi Soler, alcalde de Calonge i antic alumne

Maria Teresa Llach, carmelita de la caritat vedruna

Montse Pérez, arxivera municipal

Carme Echevarria, presidenta de les antigues alumnes de les Vedrunes.

senyores i senyors.

Agraeixo molt a la Germana Maria Teresa Llach Galilea la seva presència avui aquí en el nucli històric del nostre poble que deu tant a les Carmelites de la Caritat Vedruna, conegudes popularment com les “Hermanes”. Elles, en efecte, han format vàries generacions de calongines i algunes de calongins, entre els quals l’actual alcalde de Calonge, Jordi Soler. Molts en teniu un record entranyable de les Germanes. Ha quedat palès quan fa una estona hem cantat l’himne a Santa Joaquima, a la Capella del Col·legi. Un himne és un símbol.  Formar les futures mares és una aposta molt important per gestionar bé les famílies. I Santa Joaquima, esposa, mare de família nombrosa, vídua als 32 anys, atenta als pobres, als desvalguts, ha estat un referent lluminós per moltes de vosaltres.  

La Fundació de Calonge el 1894 tingué un detonant  molt clar: la cubana Dominga Iglesias Font, que estava esfereïda del baix nivell de formació religiosa del nostre poble en aquells anys que es resumia en  el fet que els nens reneguessin pel carrer... Faltaven encara anys perquè es fundés la Lliga del Bon Mot.  I per això la “Ina”, com era coneguda familiarment va demanar a la seva parenta Dominga Juera Patxot que aportés els cabals necessaris. Ho feu en memòria del seu espòs, Josep Vilar Puig, que fou president de la societat de beneficència dels naturals de Catalunya a Cuba (1854-55). Un altra fruit de l’empremta americana en la nostra cultura...

El col·legi, el convent i la capella de Nostra Senyora del Carme s’ubicaren al nucli antic de Calonge, al carrer major, prop de la Barrera, en l’entrada nord de la població, al costat de la Rectoria. Els primers temps foren difícils, degut a l’anticlericalisme d’un sector del poble i també ho fou el final, amb el tancament de la comunitat degut a la manca de vocacions i l’ocupació pacífica del col·legi  per part dels pares dels infants i dels veïns... I entre aquest principi i aquest final hi ha hagut dues destruccions: la del 1909 i la del 1936. No obstant, un cas emblemàtic, la germana Milagros Piqué, estimada per molts que  havia arribat a Calonge als 24 anys i que va ensenyar a llegir i a escriure a tres generacions. La germana Milagros ambdues vegades volgué retornar al poble, car deia amb encert que la gent de Calonge no és dolenta. Un altre religiosa exemplar, la Germana Amor Boleda, descendent de Sant Pere Claver de Verdú, que fou la darrera en marxar del col·legi el 1979 i que anava a peu de Palamós a Calonge fent auto-stop.  

Es un motiu de satisfacció que avui un grup d’antigues i antics alumnes hàgiu volgut mantenir viu l’esperit de Santa Joaquima a Calonge. Segurament amb pobresa de mitjans, però amb fidelitat i coratge. Mossèn Pere Surribas admirava la pobresa de Santa Joaquima, una pobresa fecunda i creativa.

Maria Teresa Llach és vedruna i porta el segell de Santa Joaquima.  Com ella és una persona alegra, de geni viu i molt activa... una gran comunicadora tant de paraula com per escrit. Li vull agrair els seus comentaris a l’evangeli a Ràdio Estel, profunds i sintètics, durant tants anys. Maria Teresa, juntament amb la Maria Arumí van publicar la història documental de la Congregació, en tres volums, on explica la Fundació del nostre Col·legi de Nostra Senyora del Carme de Calonge... També va publicar un llibret mol sintètic i clar en català i castellà, Joaquima de Vedruna, multiplicar l’amor, (Barcelona, CPL, 1998, edició en català i castellà), que també podreu adquirir avui si ho desitgeu. Avui que Calonge viu aquesta revifalla gràcies als llibres, ens plau molt de presentar aquesta biografia. L’escoltem de bon grat.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán