En la consagració d'Ucraïna i Rússia a l'Immaculat Cor de Maria

 25 de març de 2022. Solemnitat de l'Anunciació del Senyor.

Estimats germans i germanes,

Aprofitant aquests dies de confinament, he tornat a veure la pel·lícula Josep de Natzaret. L’Anunciació a Maria, sense cap figura angèlica, només una veu en off, és tot serenor, tendresa, humilitat, naturalitat... Un anunci sorprenent, destinat a  canviar la història. Una aliança feta per primera vegada a la Bíblia a una dona. Un anunci que revivim cada vegada que resem l’Àngelus...

Entrant a l’església a ma esquerra, el primer altar que trobem és el de l’Immaculat Cor de Maria. La Mare de Jesús mostra el seu cor traspassat a un penitent agenollat als seus peus, inspirat en els trets d’un pescador badaloní (m’ho va explicar una anciana badalonina). Les columnes, regal de Serra Viñas, són barroques autèntiques, del segle XVI, columnes d’entorxats amb gotims de raïm... Hi ha també un reliquiari amb una relíquia de Sant Antoni Maria Claret, el gran propulsor d’aquesta advocació: el cor pur i traspassat de la Verge. El Pare Claret que va predicar en aquesta església i al Turó d’en Rosés. El cor immaculat de Maria és un cor traspassat com va profetitzar Simeó... Aquell dolor punyent de la mare tindria un sentit, faria que es desvetllessin els sentiments amagats als cors de molts. Una frase enigmàtica que indica que al capdavall tot patiment moral troba el seu sentit. Sota el seu patrocini, el del Cor de Maria, nasqué el Círcol Catòlic on dilluns vinent també se celebrarà un acte: “Aturem la guerra”.

Els cristians de Rússia i d’Ucraïna tenen gran devoció a la Mare de  Déu. La Verge de Vladímir  és una bella icona del segle XII, la més antiga d’origen bizantí, dita també “la Verge de la Tendresa”. El 1311 fou traslladada de Constantinoble a Kiev. Avui és a Moscou i se la venera com a Mare de Rússia. Les icones responen a una perspectiva invertida: ens deixem mirar per la imatge. 

Avui, seguint la recomanació del Papa Francesc, després de l’homilia resarem l’acte de consagració a l’Immaculat Cor de Maria. Val la pena fixar-se en el text. Està molt pensat i passat per la pregària. És un text actual.

Cita les paraules de consol que Juan Diego va sentir dir al Tepeyac un 12 de desembre de 1531 a aquella que anomenava “Niña mía”. “No se entristezca tu corazón… ¿Acaso no estoy yo aquí, que soy tu Madre?”. Paraules escrites en lletres de motllo a la Basílica de Guadalupe, una de les més visitades del món. Maria era allí, Maria és aquí, enmig de la nostra assemblea... No hem de témer res.

Francesc promou la revolució de la tendresa... És l’únic que pot canviar els cors.  Diu que els xinesos, quan volen escriure la paraula crisi, l’escriuen amb dos caràcters el del perill i el de l’oportunitat. Quan parlem de crisi, parlem de perills, però també d’oportunitats.

Molts recordeu la pel·lícula “Les sandàlies del pescador” basada en la novel·la de Morris West (1968). Fou una pel·lícula profètica, d’aquelles que et canvien per dins: un papa vingut de l’Est -com seria Karol Wojtyla- que havia conegut la duresa dels totalitarismes, respectuós amb el judaisme, que no vol perdre el contacte amb la gent senzilla...Doncs bé  hi ha una escena en la qual el papa que es diu Kiril, rep en audiència privada un ambaixador que li diu que s’està presentant una guerra i li presenta una capseta amb terra precisament d’Ucraïna i amb llavors de gira-sol... Kiril diu: “la terra és sagrada perquè és el que tenim pel nostre sosteniment, les llavors són sagrades perquè hi ha vida tancada en el seu interior. Espero que elles floriran en el seu jardí”.

En hores convulses per a Ucraïna, enmig d’aquesta guerra absurda, el Sant Pare Francesc ens recorda a tots la proximitat tendra i amorosa del Cor de la Mare. Consagrar-s’hi vol dir encomanar-s’hi perquè ens ajudi  practicar totes les virtuts tenint-la a ella com a model. Pascal deia que “el cor té raons que la raó no entén”. Al cor d’una mare no se l’enganya. Hem d’escoltar més sovint les raons del cor.  En aquests de cruel guerra, mirem a Maria, deixem que ella ens miri i presentem-li aquests dos països germans -avui enfrontats amb les armes- perquè cessi la violència destructora i germini el do de la Pau. I no temem, Ella és aquí i és la nostra mare.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán