Despreocupa't dels poderosos


Diumenge XXIX de durant l'any
 
Ahir a Barcelona hi va haver la trobada de voluntaris de Càritas de Catalunya. Va ser una trobada molt nombrosa, joiosa i participada. Tenia com a lema “Portadors d’Esperança” i realment és esperançador comprovar que quan més creix la necessitat més creix també la solidaritat. El convidat d’honor i ponent era el Cardenal-Arquebisbe de Tegucigalpa (Hondures) Òscar Madariaga, president de Càritas internacional. És un home franc i cordial, considerat per a molts com a papable. A l’eucaristia, celebrada a la Sagrada Família –plena de gom a gom, com poques vegades- comentant l’evangeli d’avui, el Cardenal va contraposar el servei a l’ambició de poder. Aquells dos germans Zebedeus li demanen a Jesús que els concedeixi un favor abans que li demanin: li demanen poder. Com que eren anomenats “fills del tro”, devien ser més impetuosos que els altres i es van avançar, però en el fons tots els apòstols demanaven poder. I Jesús els dóna la lliçó del servei: “Qui vulgui ser important ha de ser el vostre servidor”. Aquesta lliçó no la van entendre fins després de Pentecosta.

Avui, deia, es valora molt el primer, el guanyador, l’èxit –sovint fugisser-. A Càritas, com a la catequesi, com a l’acolliment dels pares que porten un fill a batejar, com a la preparació de matrimonis… s’aprèn a servir.

Tots tenim la temptació del poder. Sempre m’impressiona la manera despreocupada que Jesús parla dels poderosos d’aquest món diu: “Ja sabeu que, en totes les nacions els qui figuren com a governants disposen dels seus súbdits com si en fossin amos i els grans personatges mantenen els altres sota el seu poder”. Jesús no afegeix: denuncieu-los, revolteu-vos contra ells... diu simplement: “Entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important ha de ser el vostre servidor”. Perquè si els cristians obrem així serà com una taca d’oli i anirem construint un món nou. Aquesta serà la veritable revolució.

Encara que sigui en un àmbit petit tots volem una parcel·la de poder: poder dins la parella, poder sobre els fills, poder sobre els subordinats. Diuen que “si vols conèixer una persona, dóna-li poder i si vols conèixer-la millor, treu-li”. És clar que hi ha d’haver l’autoritat, però l’autoritat és delegada.. Poder significa domini i en el fons desigualtat. L’amistat ens fa pregonament iguals.

Demanem-li al Senyor, com hem fet en el salm, que refermi la nostra esperança que el seu amor no ens deixi mai perquè servim els altres amb alegria.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Carta abierta al profesor Lorente sobre los restos de Colón