Stella Matutina

Celebrem la Solemnitat de la Immaculada Concepció de Maria.

Recordeu la distinció entre enigma i misteri? L’enigma és per a ser resolt racionalment, el misteri és per contemplar-lo (JM Esquirol). Si ens atansem a la Immaculada amb les ulleres de la raó, no entendrem gairebé res. Si ens hi atansem amb la voluntat d’endinsar-nos en el misteri, seguirem sense entendre, però creurem i quan creurem, comprendrem (Goethe). Perquè per comprendre cal creure! I aleshores ens adonem que és raonable que una dona limitada i mortal fos preservada per gràcia de pecar, podent pecar, perquè tot forma part del pla de Déu.

Tots recordem a l’Electa Piñol Roig, aquella bona feligresa casada amb el Josep Maria Ventura que va morir el passat 5 de febrer. I ens preguntàvem el perquè del seu nom. Personalment no he conegut ningú més que el portés. Electa és elegida. Maria és electa, però tots nosaltres també hem estat elegits en Jesucrist, des d’abans de crear el món... ho diu Sant Pau als d’Efes. I racionalment ens preguntem: com possible, si no existíem? És que en Déu tot és eternitat, per tant aquesta expressió no vol dir abans de crear el món material, sinó que és una elecció que supera el temps present.

Jordi Graupera, doctor en filosofia, un dels millors alumnes que hem tingut a la Facultat, explicava fa poc per TV3 el simbolisme de l’estrella en Gaudí. Ens fa veure com el que han col·locat al cim de la torre de Maria, és un dels molts estels que hi ha en el temple. A la façana del Naixement, n’hi ha un altre, de dotze puntes que es dreça sobre el pessebre.  I sobre l’escena de l’Anunciació, que hem proclamat a l’evangeli d’avui, hi ha el que s’anomena l’arc de les constel·lacions perquè representa el cel en el moment del naixement de Jesús.  Una investigadora que ell cita, Maria López de Briñas Ferragut, ho ha estudiat en un llibre que porta per títol: Estrellas en la Sagrada Familia. Hi ha estrelles amb diferents puntes, perquè com més lluminositat més puntes hi ha.  A la Catedral de Chartres també hi ha els signes zodiacals esculpits en un dels portals. I Gaudí va voler que fossin esculpits també. Situat en la volta sobre el conjunt escultòric de l’Encarnació compren el sis primers signes del Zodíac: Àries, Taure, Bessons, Cranc, Lleó i Virgo, és a dir 180 graus o mitja circumferència. Per què els sis primers i no els altres sis? El cas és que si el període de gestació del Nen Jesús fou de nou mesos i el seu naixement va coincidir amb el solstici d’hivern, la concepció o encarnació degué ser el 21 de març o equinocci de primavera quan s’inicia l’any astronòmic i astrològic. Però per què no va posar tres signes més? Hagués arribat als nous mesos i al moment del naixement de Jesús! És un enigma... Alguns diuen que va voler respectar el sentit de totalitat que té la representació astrològica i va voler que a mitja circumferència li corresponguessin també sis signes (Fargas&Vivas,  2009) i encara, sobreposant-los, hi va posar un rosaris en pedra monumentals amb uns medallons que mostren els misteris de goig, dolor i glòria. Potser l’arquitecte de Déu va voler indicar que encara que els signes del zodíac ens diguin una cosa, Déu que està per sobre del zodíac en diu una altra de més alta i transcendent. Que el temps de Déu està per sobre del temps dels homes. I que els misteris són per contemplar.

Diu també Grupera que el ritual és la pròpia construcció on s’estableix la pregària i que els treballadors de la Sagrada Família, alguns dels quals són musulmans, preguen mirant aquesta estrella.  Vet aquí doncs un signe comprensible per les diferents tradicions monoteistes, perquè també per als jueus l’estrella és important...

Per això en Jordi afirmava que la Sagrada Família és un regal per a la ciutat.  No oblidem tampoc que Sant Gabriel és el patró de la ràdio, perquè va donar-li a Maria la millor notícia: l’encarnació del Verb, representat a la clau de volta de la cripta, on descansa també tota la mola de la Sagrada Família. La ràdio està cridada a donar bones notícies i nosaltres cada diumenge donem per ràdio la millor notícia. Preguem avui per Ràdio Estel que des del principi va voler adoptar aquest nom i aquest símbol i per aquells que la continuen fent possible.

I als peus de la Puríssima diguem:

Stella matutina ets o Maria

com la que corona la teva torre

i avui dia que, amb neguit, tothom corre,

ens aturem a fruir-te amb poesia.

 

 

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Carta abierta al profesor Lorente sobre los restos de Colón