Els consells d'Isaïes


Diumenge V de durant l’any

Les paraules del  profeta Isaïes que hem escoltat en la primera lectura crec que resumeixen i il·luminen el que estem vivint aquests dies:

“Si no intentes de fer caure els altres ni els assenyales amb el dit pronunciant un malefici, si dones el teu pa als qui passen gana i satisfàs la fam dels indigents, s’omplirà de llum la teva foscor i el teu capvespre serà clar com el migdia.”

Fer caure l’altre és l’escàndol. I avui se’n produeixen molts d’escàndols i se’n fa molt ressò als mitjans de comunicació. Qui s’aprofita de la seva posició de poder o de força per escandalitzar és a dir per fer caure un altre més jove o més petit, fa mal a l’altre i se’n fa a ell mateix. I voldríem eradicar l’escàndol, però sabem també amb realisme que en aquest món, el blat i la jull apareixen tristament barrejats. Cal lluitar contra els delictes i cal també fer medicina preventiva, sabent que d’escàndols n’hi ha hagut, n’hi ha i n’hi haurà.  I el més escandalós de l’escàndol deia un autor, és que un s’hi acostuma. Però com recorda també la dita popular “fa més soroll un arbre quan cau que cent quan creixen”.

Continua dient Isaïes que el just no assenyala amb el dit pronunciant un malefici. I avui encara tots tenim tendència a assenyalar amb el dit i a dir mal dels altres. Respectem poc la presumpció d’innocència, judiquem i condemnem. Deia l’escriptor Noel Clarasó “cita sempre els teus propis errors abans de referir-te als dels altres. Així mai no semblarà que presumeixis”.

Tornem a Isaïes “si satisfàs la fam dels indigents, s’omplirà de llum la teva foscor i el teu capvespre serà clar com el migdia”. Això ho escrivien vuit segles abans de Crist i avui la fam continua és una de les cares més radicals de la pobresa. Els drets de les persones no són reconeguts ni promoguts. La fam també és un escàndol! El Papa assenyala que hi ha una globalització de la indiferència. En front d’ella ha de créixer la “globalització de la solidaritat” i ja hi és... Observem com entre nosaltres van creixent els menjadors socials. Avui és el dia de la Campanya contra la fam que promou Mans Unides.

Jesús després de proclamar les benaurances diu que hem de ser sal i llum del món. Com ser-ho d’una manera concreta? Doncs vivint les benaurances, vivint d’aquesta mateixa manera que ens ha indicat el profeta evitant l’escàndol, no judicant l’altre, alimentant els indigents.  Quan tractem els altres com a iguals sense emparar-nos en la forçaquan evitem de judicar o de difamar, quan mirem de donar resposta a les legítimes demandes dels qui ens volten, esdevenim sal i llum i a més experimentem una íntima felicitat. Fixem-nos que el Senyor parla en plural “vosaltres sou la sal de la terra, vosaltres sou la llum del món”. Hi ha un testimoni personal indefugible però cal també donar testimoni comunitari, de grup, d’equip, d’Església. És el testimoni que alimentem cada vegada que ens reunim per celebrar l’eucaristia.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán