La brúixola del cor

 Santa Maria Mare de Déu 1/01/2021

Avui 1 de gener tenim tres motius de celebració: En primer lloc, avui és l’octava de Nadal, el dia que Jesús fou circumcidat i fet membre del poble de Déu, rebent el nom de Jesús que és una promesa perquè significa “Déu salva”. Ho hem escoltat a l’Evangeli. En segon lloc avui és també el seu Sant Nom (Manel) que abans era el 2 de gener. Quants secrets que amaga un Nom! I també i no menys important avui es dedica al dia a la Mare de Déu, una títol cristològic, perquè en dir que Maria es mare, subratllem que Jesús és home i en dir “de Déu” resumim el Misteri de la seva persona. Maria que rumia aquells esdeveniments com tantes mares i àvies passeu pel vostre cor la vida dels vostres fills i nets.

En ser el primer dia de l’any civil és també la Jornada Mundial de la Pau, el dia de pregària per la Pau, a la qual fan referència la primera lectura i el salm.

Recordo que de petit, quan a casa el pare feia el pessebre, posava certament pastors que anaven a adorar, però també en posava que tornaven d’adorar. En parla l’evangeli d’avui quan diu que els pastors se’n tornaven donant glòria a Déu per tot el que havien vist i sentit. Voldria ser un pastor agraït que quan ha celebrat els sants misteris torna al seu viure quotidià ple de gratitud.

A finals d’agost, ja no confinats, però encara en plena crisi sanitària, uns nebots, l’Andrea i el Jacobo, em van convidar al seu casament, molt senzill, però ben preparat, en un poble petit d’El Garraf. Els nuvis ens van regalar a tots els convidats una petita maleta de cartró, dins de la qual hi havia una brúixola. L’explicació era molt senzilla: “La maleta és el viatge que emprenem. La brúixola el cor que ens marca el camí...” Em vaig recordar del títol d’aquell llibre de Susana Tamaro Vés on et porti el cor, una obra intimista i exquisida en què una àvia fa una llarga carta de comiat a la seva neta. L'Olga sap que s’està morint, i no vol marxar sense explicar-li els motius del cor que l'han dut fins on és, perquè la comprengui. Escoltar la veu del cor, l’impuls del cor... El poeta Joaquim Ruyra escrivia també fa molts anys: “Crec que Jesús és Déu/ el cor m’ho diu”.

I el Papa Francesc, en el seu missatge amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau 2021 també parla de la brúixola  i del cor. La brúixola dels principis socials de l’Església com a fonament de la cultura de la cura per a donar un rumb realment humà al procés de globalització en el qual estem immersos. Per mitjà d’aquesta brúixola, Francesc ens anima a tots a convertir-nos en profetes i testimonis de la cultura de la cura, per superar tantes desigualtats socials. I es pregunta, com podem convertir el nostre cor i canviar la  nostra mentalitat per buscar veritablement la pau en solidaritat i fraternitat?

Tinc sempre present aquesta petita maleta de la itinerància i la brúixola dels meus nebots que ha de guiar els nostres cors envers aquells dels quals hem de tenir cura i que són principalment els qui tenim més a prop.

Bon any!

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán