Ofici de Tenebres 2024. Monició introductòria i paraules finals.

Sant Jeroni de la Murtra. Dimarts Sant 2024 (després de la celebració penitencial, amb reconciliació personal)

Paraules introductòries

A la litúrgia antiga de la Setmana Santa fins abans del Concili Vaticà II, hi ocupava un lloc important l’anomenat “Ofici de Tenebres” que eren les matines nocturnes del dimecres, del dijous i del divendres sant.  De primer es feia a l’hora de matines, és a dir a mitja nit, però cap al segle XIII-XIV per facilitar la participació del poble, es va anticipar a la tarda anterior.

Aquest ofici portava des del s. XII el nom especial de tenebrae o matutina tenebrarum, perquè acabava amb els llums apagats. Els escriptors medievals i molts entre els moderns l’han interpretat com a expressió del dol que sent l’Església per la mort de Jesús, a l’hora que les tenebres cobriren la terra. Un seguit de textos litúrgics evoquen de diverses maneres l’acarnissament dels enemics de Crist contra Ell, la seva mortal desolació a Getsemaní, la seva detenció, la traïció de Judes i les negacions de Pere. Des de fa gairebé trenta anys, aquí a la Murtra, l’hem actualitzat en un acte que agermana pregària silenciosa, música i cultura.

Un objecte litúrgic característic de l’ofici nocturn d’aquests tres dies és la sageta o tenebrari candeler triangular amb uns ciris representen Maria i els apòstols .

A mesura que el dia declinava i seguint el cant dels salms de matines i de laudes, els ciris eren apagades successivament al final de cada salm, excepte l’última que al final del Benedictus s’amagava encès darrera l’altar, simbolitzant la resurrecció i la llum del Crist i també Maria que va mantenir la seva llàntia viva en l’hora de la desolació.  En aquell moment la rúbrica observa “que es faci una mica de soroll i estrèpit” i aleshores els fidels picaven els bancs amb els llibres anomenats usualis, segurament indicant el terratrèmol que va seguir a la mort de Jesucrist. L'any passat ja hi vam incorporar la matraca.

El que escoltarem ara és una actualització de l’Ofici de Tenebres. Presentem cada apòstol i després cada un explica els seus atributs que ens parlen del seu martiri o de belles llegendes sobre el seu ministeri. En aquella nit tràgica tots, excepte Joan van abandonar lliurement a Jesús, per això cada apòstol és un ciri que es va apagant. Després, animats per la fe de Maria, es van retrobar. I després de Pentecosta, missioners arreu de la terra tots van donar la vida pel Mestre.

(A continuació l'Ofici de Tenebres)

Paraules finals

Els amics de la Murtra, agraïm la presència i participació, un any més de l’amic Miquel Pujol i Grau, acreditat violoncel·lista i artista visual, acompanyat de la seva esposa, Maria Rosa Bergé i Goñi. Amb el seu instrument planyívol posa una nota estremidora a la deserció de cada apòstol. I també agraïm al sextet Murtra la interpretació dels cants que ens han ajudat tant a pregar.  També volem agrair a Javier Bustamante Enríquez i a Albert López Vivancos, la magnífica ambientació del Refetor. Moltes gràcies a totes i a tots. Bona nit.

 


Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Carta abierta al profesor Lorente sobre los restos de Colón

Carta oberta al nou director de Ràdio Estel