Beneir i lloar


 

Beneir i lloar

Diumenge Quart d’Advent 21/12/15

Aquests dies ja respirem l’atmosfera del Nadal: les lluminàries i les músiques ens evoquen moltes coses viscudes, molts nadals passats... Però tots els reclams externs no ens haurien de distreure de l’essencial, que és invisible als ulls: Déu fet home, la Paraula feta carn. L’evangeli d’avui ens fa fixar l’atenció en la persona que més a prop va estar de Crist i que més ens apropa a Crist: la seva Mare. La pàgina de la Visitació descriu una escena entranyable. Els qui hem tingut el goig de viatjar a Terra Santa, recordem aquella pujada costeruda a Ain-Karim, fins a la casa de Zacaries i Elisabet. Maria fa un llarg viatge de tres o quatre dies i el fa de pressa, decididament, per anar-se a trobar amb la seva cosina gran i en estat, que la necessita. No pensa en ella mateixa, no és com avui diem autorreferencial, mira cap endavant i cap enfora... Jesús l’imitarà i de vegades farà també llargs viatges per anar a visitar unes poques persones: recordem la seva anada a Betània. Quants missioners ho han deixat tot per anar a trobar persones i comunitats... La salutació de Maria a Elisabeth devia ser ben segur “shalom”, pau i la trobada d’aquelles dues dones era una commoció interior.

Aquestes festes nadalenques és possible que ens trobem amb persones que habitualment no veiem o que veiem poc, familiars i amics. Procurem contemplar-los amb una mirada neta, profunda, lliure de prejudicis, una mirada de fe i saludar-los amb el signe de la pau. És la pau que ens desitgem en nadales i celebracions, hem de vetllar que no quedi en un so buit. I per això la misericòrdia és ben concreta i visitar un malalt, un pres, una persona difícil, és una obra de misericòrdia al nostre abast.

Elisabet rep la visita i li fa a Maria una: una benedicció i una benaurança. La benedicció s’ha repetit i es repeteix milions de vegades arreu del món cada vegada que es resa l’Ave Maria: “Ets beneïda entre totes les dones i és beneït el fruit de les teves entranyes”. De vegades m’he preguntat com sabia Elisabet que Maria havia de ser la Mare del seu Senyor: era també un missatge del cel, era la intuïció d’una dona senzilla, del poble, però pertanyent a la resta d’Israel que esperava el Messies, seguint la promesa de Miquees que hem escoltat a la primera lectura.

La benaurança és “feliç tu que has cregut”. I Maria respondrà amb un càntic de lloança: el Magnificat escrit en tantes llengües  en mosaics a la casa d’Ain Karim.

El llenguatge de benedicció i de benaurança, el llenguatge de ben parlar i de lloar els altres. Quin llenguatge tan oblidat en l’espai privat i el públic! Hem assistit a una campanya electoral sovint centrada en el descrèdit, en l’insult i en la violència verbal o física (no sé quina és pitjor). Però no cal culpar els polítics, quantes vegades també entre nosaltres hi ha desqualificacions i violència de moltes formes. Fem-nos el propòsit de parlar bé dels altres, de lloar allò que sigui lloable. No gastem energies en criticar o en blasmar.

Com hem cantat en el salm, demanem al Senyor, Déu de l’univers que aquest Nadal ens renovi. Que prop del pessebre experimentem la claror de la seva mirada... i serem salvats.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Carta abierta al profesor Lorente sobre los restos de Colón

Carta oberta al nou director de Ràdio Estel