De tríades

Transfiguració 2017

Sempre la tríada és present en el cristianisme. Jesús pren tres apòstols en el moment de la Transfiguració i té a cada costat Moisès i Elies formant una altra tríada celestial.

Recordem que a la muntanya del Gólgota hi hagué, segons l’evangeli, una tríada femenina: Maria, la Mare de Jesús, la seva germana Maria de Cleofàs i Maria Magdalena. L’expressió humorística “les tres maries” aplicades a certes assignatures del batxillerat, no ens  hauria de fer perdre la grandesa del símbol d’aquestes tres dones fidels fins a la creu.

En moltes congregacions, perquè hi hagi comunitat han de ser tres com a mínim. Els bisbes i altres càrrecs en l’Església són elegits a partir de ternes. Els tribunals han de tenir un mínim de tres membres.

Segurament aquest esquema ternari és útil a tota organització humana.

Un pensa per què Jesús va escollir precisament aquells 3 apòstols i no uns altres. Recordem que Pere era un home impetuós i recordem que Jaume i Joan, els fills de Zebedeu eren anomenats “fills del tro” per idèntic motiu. Doncs precisament a aquells tres impetuosos Jesús els revela tres coses que evoquem en el prefaci:

-         Fa resplendir gloriosament el seu cos igual al nostre... Els mostra la seva plenitud.

-         Així allunya dels seus deixebles l’escàndol de la Creu, és a dir, la crucifixió ja no serà més una pedra d’ensopec.

-         I anuncia que en tot el Cos de l’Església es realitzarà la Transfiguració acomplerta en el seu Cap. És a dir: vindrà un dia que tots els membres del cos serem transfigurats.

Deia amb gràcia una minyona andalusa a la seva senyora: “Señora, hay que ver lo feos que nos pone Dios para que nos vayamos a encontrar con él”.

Més enllà de l’acudit enginyós, penso dues coses: les persones ancianes no són lletges. L’arruga és bella i signe de la maduresa d’haver viscut. Cada edat té la seva formosor encara que no entri en els canons convencionals que, d’altra banda són força injustos.

Però la segona reflexió és que Déu ens veu sempre en la nostra plenitud, a ulls de Déu som sempre joves...

La Transfiguració ens ajuda a besllumar aquesta plenitud gloriosa a la qual tots som cridats. No ens vulguem tancar en tres cabanes, seguim Jesús pels camins alegres de l’Evangeli.

 

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán