Situacions límit


Situacions límit
Diumenge XX de durant l’any

Estimats germans i germanes:
Que dura que és la situació del profeta Jeremies, llançat per intrigues en aquesta cisterna de Melquies, enfonsat en el fang! Quantes persones arriben aquesta situació de tocar a fons, de tocar el més baix i degradat...Tots en coneixem, i nosaltres mateixos potser hem viscut també alguna situació semblant. El salmista en canvi reconeix amb agraïment que el Senyor l’ha tret fora del fang, del llot on es moria. Que el rescat és possible.

M’ha arribat la memòria anual de 2018 de la fundació Acollida i Esperança de Can Banús. És bonic i impressionant de llegir testimonis concrets de persones que havien caigut en el fang i que n’han sortit. El rescat és possible! En Miquel, un noi cristià generós al principi de la Fundació, va acompanyar el P. Josep Costa a veure una amiga comuna, la Rosa, i li va dir que volia dedicar deu anys de la seva vida a aquesta obra d’ajudar a sortir persones del llot del SIDA. La Rosa li digué: “Si és la teva vocació hi dedicaràs molt més de deu anys”. I, efectivament, en Miquel en porta més de 25 ajudant amb tot un equip a persones concretes a sortir d’aquest fang.
No tinguem por, com diu la carta als hebreus: “ens envolta un núvol molt gran de testimonis” que ens ensenyen com hem de viure la fe. A ells tot el nostre reconeixement. Valdria la pena que dediquéssim ni que fos una estona a recordar els testimonis que ens han ajudat a créixer en el decurs de la vida. Aquells que hem admirat per la seva autenticitat, familiars o amics....Jo ho he fet i en pocs minuts me n’han sortit una quarantena, de “sants de la porta del costat” com diu el Papa, sense comptar els canonitzats.

Jesús parla amb realisme d’una altra situació límit: diu que ha vingut a portar a la divisió amb aquells que més estimem. Es evident que Ell no vol la divisió sinó tot el contrari, vol la unitat. Però en nom de Jesús, moltes famílies es dividien perquè avantposaven els seus interessos a la crida del Mestre que comportava un despreniment i una abnegació totals. En nom de Jesús hi continua havent incomprensions.

Ara penso que és precisament la manca de testimonis, de referents, la que ens pot portar a aquesta doble situació límit de l’enfonsament en el fang o de la ruptura amb els qui estimem. O totes dues coses a l’hora.

La prova del Baptisme és per a nosaltres la purificació de l’Esperit Sant.

Helena, la festa de la qual avui celebrem, fou proclamada santa per les esglésies catòlica, luterana i ortodoxa, és un testimoni ecumènic, d’unitat. Que ella, abraçada a la creu, ens ajudi a superar totes les situacions límit i que visquem tots els dons de l’Esperit Sant.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Cinco claves para comprender el arte catalán

Dijous Sant 2023