Nou equip a Santa Maria

 Paraules de mossèn Jaume Aymar Ragolta en l’entrada del nou equip pastoral de Santa Maria

21 d’octubre de 2023

M'agradaria saludar-vos personalment a cada un de vosaltres, però no és possible. Saludo als feligresos d'aquí, de Santa Maria, els de la Mare de Déu de Montserrat, els de la Mare de Déu de Lourdes, els de Sant Josep i els de la meva comunitat de Sant Jeroni de la Murtra. També als pares de mossèn Josep. Els de mossèn Andreu ja són al Cel.

Avui és un dia històric per Santa Maria, amb l’entrada d’un nou equip de preveres de la comunitat pastoral encapçalats per mossèn Josep Teixidó i mossèn Andreu Oller com a rectors in solidum, en el marc de les comunitats pastorals, en el context de l’assemblea sinodal que s’està celebrant a Roma i amb el teló de fons d’aquesta nova guerra que ja porta segades tantes vides. M’han vingut a la ment tres esdeveniments històrics que d’alguna manera tenen a veure amb aquest dia i que poden donar-nos claus d’interpretació del que avui estem celebrant:

1.- Un fet són els sínodes diocesans que a Barcelona se celebraven des del segle XIII, després de manera  gairebé anual i des del segle XVII al començament de cada pontificat fins que es van interrompre el 1755. En època moderna, hom recorda com a fets excepcionals el del 1890 del bisbe Català i Albosa i el del 1918 del bisbe Reig, en plena Guerra Mundial. Aleshores el sínode era un dels dos signes de pertinença d’una parròquia a una diòcesi: prendre el crisma consagrat a la catedral i anar als clergues al sínode a reunir-se amb el bisbe. Però aleshores cap de nosaltres no hi era.

2.-Un segon esdeveniment, del 1916, és  l’entrada dels rectors de Santa Maria i de Sant Josep el mateix dia en la persona de mossèn Antoni Briàs (els més grans encara el recordeu) i el del nou rector de Sant Josep. Crec que cap de nosaltres no hi era, però potser sí els nostres besavis. La parròquia de Santa Maria aleshores ja era mil·lenària. La de Sant Josep s’havia fundat el 1868 i tenia seu en el Monestir de Clarisses de la Divina Providència. Dos rectors el mateix dia: el de Dalt la Vila i el de Baix a Mar. Avui és diferent, serà un insolidum ad experimentum, però també al costat de mossèn Emili hi ha dos rectors: un de Dalt la Vila i un altre de Baix a Mar.

3.-El tercer esdeveniment és del 6 d’octubre de 1984, el comiat de Mn. Ramon Boldú Sala rector del 1975 al 1984 (que després va passar a Corpus Christi de Barcelona) i  el del P. Joan Mata Ollé, jesuïta (que crec que celebrava també a la parròquia de Lourdes). Un sacerdot diocesà i un pare jesuïta. Molts de nosaltres hi érem. Aquell mateix any, mossèn Andreu Pascual Josa, fou nomenat rector de Santa Maria. La comunitat pastoral significa això: diocesans i religiosos treballant colze a colze, amb entusiasme, enriquint-nos amb els nostres carismes al servei del poble de Déu. 

Amics, gràcies per ser aquí, com vau poder veure al Full Dominical que publicava la llista de nomenaments, aquest no és el meu comiat perquè jo continuaré formant part d’aquest equip com a vicari, fins que el senyor Cardenal no disposi una altra cosa. Per tant, segueixo a la vostra disposició, en allò que m’encomanin i jo accepti.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán