Lleugers d'equipatge


Diumenge XV de durant l'any 

Estimats germans i germanes:

Hi ha persones que quan viatgen tendeixen a anar molt carregades amb maletes grosses i pesades. Segurament pensen en un si de cas o potser volen canviar-se cada dia de roba. Les persones que tenen més experiència tendeixen a alleugerir l’equipatge i si van amb avió no l’han ni de facturar. Sempre recordo un bon amic d’Estats Units que travessava l’Atlàntic amb una maleta petita amb el més imprescindible. Deia que anava a cases d’amics i que no li mancaria res i si li mancava quelcom s’ho compraria.
Jesús aconsella els seus apòstols que viatgin lleugers d’equipatge. Si confien en la Providència no els ha de mancar res. Jo em pregunto si hi creiem prou en la Providència. És important calcular i preveure però permetent sempre que Déu intervingui. És important recordar, és a dir, tornar a passar pel cor, aquells moments de la vida personal o de la història de l’Església que la Providència de Déu ha intervingut.
Els pelegrins que han fet el Camí de Sant Jaume saben prou que les motxilles han de ser lleugeres i sovint es van desprenent de coses pel camí. La nostra vida és un pelegrinatge en el decurs del qual hem anat acumulant. Quan s’ha de desfer un pis ens adonem de la quantitat de coses i coses sobreres que hem anat acumulant en el decurs dels anys. I ens costa de desprendre’ns. Així com sol ser sa aprimar-se també ho és de tant en tant fer neteja pensant en un mateix i en els altres. La pobresa de l’indispensable ens fa lleugers. I ens fa més sensibles a les necessitats alienes i a donar-hi resposta.

Les persones que arriben a les nostres costes, els refugiats que demanen asil, han de viatjar amb ben poc, l’elemental. Però la seva pobresa ens interpel.la. Com deia aquesta mateixa setmana l’alcaldessa de Barcelona, en un acte al costat del Cardenal Omella, nosaltres podem salvar els pròfugs de les aigües, però ells ens salven de la misèria moral.

Divendres va morir en Francesc Giol, probablement un dels laics més actius i compromesos de l’església que fa camí a Badalona. Ha estat impressionant de veure com ha estat acompanyat en tota la seva malaltia i especialment en aquestes darreres setmanes. Home de diàleg i d’entesa ha fet de Sant Francesc d’Assís, el pobrissó, un dels referents de la seva vida. Que ell vetlli pels qui encara som aquí i perquè com ell, quan hàgim de marxar, ho fem també lleugers d’equipatge.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán