La por guarda la vinya

La por guarda la vinya

Recordo que de jovenet, en un viatge en tren cap a Girona, vaig seure davant d’una senyora gran que em va donar conversa tot el trajecte. Una de les coses que em va dir és: “jove, no tingui por de la bomba atòmica; quan la tenien pocs països sí que s’havia de témer; ara tots la tenen i saben que si un la tira, l’altra li pot tirar després. I la por guarda la vinya.”

Em va venir aquest record a la ment anit que vàrem celebrar un sopar de l’Àmbit Maria Corral: “Les pors i les angoixes porten al desànim”.[1]  El tema era de punyent actualitat i, probablement per això hi havia una norantena de persones interessades, d’una mitjana d’edat gran i sapient. Un dels ponents, el psiquiatre Enric Álvarez, va parafrasejar la dita precedent: “La por salva la vida”. I “la por convertida amb ansietat porta a la fugida.” Vet aquí doncs una lectura positiva d’aquesta pulsió bàsica que no és necessàriament negativa ni té perquè portar-nos indefectiblement al desànim.

En la mateixa línia es movia un convidat històric d’aquests sopars hora europea, el sociòleg i doctor en neurociències Xavier Altarriba, que va distingir curosament entre termes que erròniament es fan sinònims: “por” “angoixa”, “ansietat”, “pànic”...  Em vingué a la ment el que contava el P. Miquel Estradé, savi monjo de Montserrat, que un dia es va perdre per la Muntanya anant a Can Massana, un camí que havia fet cent vegades. Explicava que va passar de l’angoixa a la por i d’aquesta al pànic. Només va superar aquesta paüra quan es va abraçar a un arbre i la respiració se li va anar asserenant fins que va retrobar el camí.  “La por em va fer perdre el sentit de la realitat i l’abraçada amb l’arbre em va ajudar a recuperar-lo”, deia.

La tercera  ponent, Montse Pujol, terapeuta de la psicologia Gestalt (un corrent de pensament dins de la psicologia contemporània sorgida a Alemanya fa cent anys) va parlar de la por en primera persona (va patir un càncer) i també va subratllar la importància de l’arrelament aquí i ara com a antídot.  Es veu que una de les tècniques que segueixen a la Gestalt és la de bressar el beneficiari, com fan encara algunes tribus africanes amb els moribunds. M’evocava aquell cant de l’Esther Romero, amb música de Manuel Soler: “en l’abandó gronxada per blanques onades”.[2] La Montse ens va convidar als presents a verbalitzar les nostres pors. En el col·loqui algú va dir que el que més por li feia era, com al benedictí, perdre el sentit de la realitat.

Avui quan pujo al metro i veig centenars de persones xatejant o badant davant del mòbil (el que els apocalíptics anomenen the black mirrow) em recordo d’aquella dama inconeguda que camí cap a la tres vegades immortal  em va ajudar a vèncer la meva por d’adolescent, aleshores i ara probablement justificada, però que encara no m’ha portat al desànim.

Jaume Aymar Ragolta

 

 



[1] 254 Sopar Hora Europea. Dijous 27/03/25. Restaurant La Lluna, Barcelona.

[2] Obtingué el premi “Joves que canten viure en plenitud” organitzat per l’Àmbit.

 


.

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

Carta abierta al profesor Lorente sobre los restos de Colón

Carta oberta al nou director de Ràdio Estel