Supernova

 Epifania 2022

Al vitrall de la dreta de la façana de l'església de Santa Maria,  hi ha un gran vitrall que representa l’adoració dels Mags. Damunt d’ells hi ha una estrella de cinc puntes que, segons Jaume Sacasas, pot representar esquemàticament l’esclat d’una supernova. Una supernova és una explosió estel·lar tremendament energètica i lluminosa. És un esdeveniment astronòmic transitori que correspon a les fases finals de la vida d'un estel massiu. A gairebé tothom ens passa desapercebuda, llevat de les hores de nit. Hi ha coses que només es veuen de nit. Només quan travessem una nit interior, una nit obscura, veiem brillar els estels i són tants!  En el decurs de la vida trobem figures i institucions estel·lars, que són per nosaltres un referent, però sovint els anem oblidant. I és quan mor una persona, en el moment que aquí es fa de nit, és quan més brilla i tot ho il·lumina.  Crec que això és el que ens ha passat amb el Joan Soler Amigó, mestre i amic. Gran coneixedor de la cultura i la religiositat popular, de la música, de les festes, de les tradicions, de la gastronomia, dels jocs de falda, de les dites... la seva comesa vital ha estat ajudar-les a interpretar i actualitzar-les. Aquests dies que a casa estem patint la malaltia terminal del meu germà Josep, com brillen les estrelles... S’han produït miracles morals, d’aquells que només es pot parlar de portes a dins, però us asseguro que s’han produït: en soc testimoni. La seva filla petita, l’Anna té set anys. I ahir va anar a acomiadar-se del seu pare a l’hospital. Fou entranyable. Però el més interessant és que ella li va fer un dibuix. El pare al llit i al seu costat una noia plorant. La seva mare li va preguntar: i aquesta ets tu? No és la Paula (la seva germana de 24 anys) i per què l’has representat a ella? És que està patint molt. Impressionant.

I per això malgrat tot, malgrat el dolor, el desconcert i la impotència, seguint fent festa, seguim celebrant. Sobre tot per als infants, per a ells cada dia és festa... Vivim temps difícils, però no per això deixem de celebrar l’Epifania, la manifestació universal del Déu fet home a tots els pobles. És a dir al nostre poble que ja ara està format per dones i homes de tota procedència.

La llegenda és el perfum de la història i el relat evangèlic dels mags, en el decurs de la història, s’ha anat adornant amb llegendes. Llegim-les en clau de poesia i, alhora de realitat, com ens va ensenyar a fer en Joan Soler.

Diuen i m’ho crec que aquest i d’altres virus no marxaran fins que canviem d’estil de vida (X. Melloni). Per tant en aquest 2022 en veure l’or, somniem i lluitem en una economia renovada al servei de la casa comuna, en contemplar l’encens, admirem i fem nostre el testimoni dels qui conreen la interioritat i en sentir la mirra, preguem perquè sapiguem vetllar per la salut, que ens cuidem i que ens deixem cuidar amb l’esperança que a l’hora de la fosca mort, esclaten els estels, les supernoves.  

Comentarios

Entradas populares de este blog

10 claves para comprender la Sagrada Familia de Barcelona

El calze i l'arpa

Cinco claves para comprender el arte catalán